Guščja jetra sa prženim smokvama i lješnjacima

Guščja jetra sa prženim smokvama i lješnjacima

Predjelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Trošak

  • Srednje teško

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme kuhanja

Sastojci

  • 1 komad svježeg kvalitetne guščje jetre
  • 6 smokvi
  • 25 g blanširanih lješnjaka
  • Malo brašna
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • malo maslaca
  • 1 žlica ulja
  • Cvijet soli i svježe mljeveni crni papar

Priprema

Izrežite 4 lijepe kriške foie gras debljine 2 cm. Začinite paprom i pospite s brašnom s obje strane. Čuvajte u hladnjaku.Izrežite smokve na pola. Nasjeckajte lješnjake grubo i pecite ih suho u tavi uz lagano miješanje s vremena na vrijeme. Stavite na stranu.

Zagrijte ulje u tavi. Zapržite smokve na srednje jakoj vatri, sa prepolovljenom stranom prema gore. Dodajte šećer, maslac i lješnjake. Pirjajte smokve da se karameliziraju. Držite smokve na toplom ( u pećnici, na primjer ). Očistite dobro tavu.

Zagrijte ju na srednje jakoj vatri. Stavite kriške jetre na tavu, pecite koju minutu do zlatno smeđe boje. Okrenite. Pecite još minutu. Odložite na kuhinjski ručnik.

Podijelite smokve na tanjure. Stavite kriške foie gras (bez soka od kuhanje ). Začinite sa cvijetom soli.

Poslužite odmah uz vrlo dobar kruh ili tost.