Odrezak s Bernaise umakom sa palačinkom od krumpira

Odrezak s Bernaise umakom sa palačinkom od krumpira

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Trošak

  • Teško

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme kuhanja

Sastojci

  • 4 goveđa odreska
  • 600/650 g krumpira, papar, muškatni oraščić, biljno ulje
  • 4 žutanjka
  • 250 g maslaca
  • 4 cl bijelog octa
  • 4 cl bijelog vina
  • 40 g luka kozjaka
  • 1 velika žlica tarkanja
  • 1 velika žlica peršina
  • sol i papar

Priprema

Napravite krumpir palačinku: Operite, ogulite i naribajte krumpir. Stisnite krumpir lagano s rukama i uklonite iz njih tekućinu. Začinite sa soli i paprom i po potrebi s muškatnim oraščićem.

Zagrijte ulje u tavi. Oblikujte krumpir palačinke i pecite na srednje jakoj vatri dok se lagano smeđi. Preokrenite palačinke. Nastavite s pečenjem. Držite na toplom.

Umak Bearnaise: Otopite maslac (lagano skinite bijelu pjenu koja pluta na površini, a zatim ulijte rastopljeni maslac u drugu posudu, bez bijelih mliječnih krutih tvari na dnu - zadržati samo svijetlo žuti rastopljeni maslac).

U tavu, stavite luk, ocat, vino i papar. Reducirajte. Dodajte 10 cl vode i reducirajte ponovno. Ostavite da se ohladi. Dodajte žumanjke i jednu žlicu hladne vode.

Na niskoj temperaturi, zagrijte miješanjem sve dok se žutanjci ne počnu zgrušavati i budu pjenasti i svjetli. Isključite izvor topline.

Dodajte maslac postupno miješajući cijelo vrijeme (kao miješanje majoneza). Posoliti. Dodati sjeckano začinsko bilje.

Završni dodir. Pržite odreske u tavi s malo vrućeg ulja. Kad dođu do željene razine prženja dodajte maslac i pržite još 1 minutu te preokrenite odreske.

Poslužite odreske s krumpira palačinkama i umakom.