Rižoto od škampi

Rižoto od škampi

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Trošak

  • Srednje teško

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme kuhanja

Sastojci

  • 200 g aroborio riže
  • 20 g škampi ili račića
  • 40 g parmezana
  • 100 g Mascarpone sira
  • 10 cl suhog vina
  • 5 cl maslinovog ulja
  • 1 l ribljeg temeljca
  • 75 g luka kozjaka
  • malo korijandera
  • sol i papar

Priprema

Ogulite i nasjeckajte luk na sitno. Nasjeckajte nekoliko listića korijandera. Ogulite kozice. Izrežite na 3 dijela (osim 8 kozica koje će se koristiti za ukras).

Zagrijte temeljac u loncu. U woku zagrijte ulje i prepržite kozice (cijele škampe izrezati na komade). Uklonite iz woka.

Zamijenite s lukom. Glazirajte bez da previše dobiju boje. Dodajte rižu. Miješajte dobro i pirjajte.

Dodajte bijelo vino. Pomiješajte sokove i reducirajte. Dodaj temeljac po malo, stalno miješajući. Kad je riža kuhana, dodajte mascarpone, korijander i izrezane škampe.

Miješajte. Naribati parmezan na vrhu. Postavite cijelu kozicu na vrh. Pokrijte i ostavite da odstoji 3 minuta prije posluživanja.