Upute za uporabu i često postavljana pitanja Vitacuisine Compact VS400333

Prvo kuhalo na paru s višenamjenskim posudama
  • Odjednom kuha kompletan i uravnotežen obrok od 3 slijeda.
  • Sadrži ekskluzivnu funkciju Vitamin + koja zadržava prirodan ukus i vitamine u namirnicama.

Kataloški broj : VS400333

UPUTE i JAMSTVO
Česta pitanja
Da, možete podgrijavati jela. Postavite izbornik vremena na oko 10 minuta (ovisno o vrsti jela) i pazite da je dovoljno vode u spremniku.
S vremenom, prirodni sokovi od hrane, kao što su mrkva ili cikla, mogu obojati posudu. To je normalna pojava. Mrlje se mogu očistiti limunovim sokom odmah nakon kuhanja.
Preporučujemo da najveće namirnice, koje treba najduže kuhati, postavite u najnižu košaru.
Namirnice su postavljene preblizu i imaju različito vrijeme kuhanja: pokušajte produžiti vrijeme kuhanja.
Kuhate previše namirnica u isto vrijeme: namirnice većih dimenzija ili namirnice koje se duže kuhaju stavite u donju košaru.
Nemojte stavljati previše namirnica u košaru za kuhanje na pari.
Uklonite kamenac iz uređaja.
Usitnite namirnice.
Okus namirnica mnogo je bolji kada su pripremljene na pari, zato bi trebalo umjereno dodavati začine.
Ukoliko je potrebno, pospite malo začina na hranu ili dodajte začinsko bilje u vodu za stvaranje pare kako biste začinili hranu.
Da. Nikada ne smijete ostaviti mali električni uređaj bez nadzora dok je u upotrebi. Međutim, ne morate čitavo vrijeme nadgledati uređaj za kuhanje na pari. Podesite izbornik vremena i zvučni signal će vas obavijestiti kad je jelo gotovo. Nema opasnosti da će vam hrana zagorjeti i ne morate je miješati.
Oprez: Ne zaboravite staviti vodu u spremnik.
Sokovi namirnica kuhanih na pari sakupljaju se u posudi za sakupljanje soka. Ovi sokovi mogu se koristiti u pripremi temeljaca i umaka.
Ako se vremena kuhanja namirnica u posudama razlikuju, započnite kuhanje jela koje zahtijeva najviše vremena u najnižoj posudi, a zatim dodajte gornju posudu/posude kako kuhanje odmiče da biste završili ciklus kuhanja.
Svo zamrznuto povrće možete kuhati na pari.
Preporučujemo korištenje konzerviranih ili prethodno skuhanih mahunarki u uređaju za kuhanje na pari. Treba ih osušiti i isprati, a zatim staviti u košaru za kuhanje na pari. Ne treba ih prethodno namakati niti kuhati.
Da, možete ga pripremiti u uređaju za kuhanje na pari. Potrebno je isto vrijeme pripreme kao i prilikom pripremanja na pari/u tavi za umake. Provjeravajte razinu vode i nadopunite po potrebi.
Da. Ako košara za kuhanje na pari ima dno koje se može ukloniti, tada ćete moći ukloniti dno s košara 2 i 3 i postaviti cijelo malo pile na najnižu košaru i bit će pripremljeno za kuhanje na pari.
Da. Kako bi meso, piletina i riba bili sočni i ukusni, možete ih marinirati nekoliko sati prije kuhanja na pari.
Kod pripreme jela koja se dugo kuhaju, trebat ćete nadopuniti spremnik vodom tijekom kuhanja. Da biste nadopunili spremnik vodom, koristite rukavice za pećnicu za podizanje poklopca i košare za kuhanje na pari. Pažljivo podignite i ispraznite vodu koja se sakupila u posudi za sakupljanje sokova i zatim napunite spremnik vodom koristeći hladnu netretiranu vodu iz slavine.
Vrijeme kuhanja jednako je bez obzira na to upotrebljavate li jednu ili dvije razine. Pripazite da hranu previše ne zbijete na prvoj razini kako biste osigurali dosezanje pare na drugu razinu.
Jednostavno stavite jaja u košaru za kuhanje na pari. Vrijeme kuhanja za šest tvrdo kuhanih jaja iznosi 12 minuta, a za šest meko kuhanih jaja potrebno je osam minuta.
Nemojte rukovati zdjelama i čašama tijekom kuhanja i nemojte dodirivati uređaj dok proizvodi paru. Uvijek ga prethodno isključite.
Aparat nemojte pomicati dok su u njemu vruće tekućine ili hrana.
Uvijek se koristite zaštitnim rukavicama za rukovanje zdjelama i čašama nakon kuhanja.
Pokušajte izravno u hranu dodati svježe začinsko bilje, limun, češnjak, naranče ili čak luk.
Za bolji okus piletine, mesa i ribe s marinadama upotrijebite barbecue umak ili mješavinu začina.
Da, posebno za recepte s dugim vremenom kuhanja.
Također pratite razinu vode tijekom kuhanja u slučaju da je potrebno doliti još vode.
Upotrebljavajte samo vodu iz slavine.
Neki recepti iziskuju uporabu zaštitne prianjajuće folije za sprječavanje kondenzacije i zaštitu osjetljivih jela.
Odaberite posebnu prianjajuću foliju za kuhanje ili prianjajuću foliju koja se može koristiti u mikrovalnoj pećnici.
Izbjegavajte aluminijsku foliju jer ona često produljuje vrijeme kuhanja.
Stavite rižu u posudu za rižu i napunite je vodom.
Stavite posudu za rižu u parnu košaru ili u najveću posudu i započnite kuhanje.
Da, mogu se prati u perilici posuđa, ali se preporučuje pranje na najnižoj temperaturi ili na programu pretpranja.
Da, treba ih čistiti od kamenca nakon svakih 7 do 10 uporaba. Kako biste to postigli, napunite spremnik za vodu so 1/3 bijelog octa te do 2/3 vode.
Pustite da djeluje na hladnom 1 noć.
Isperite unutrašnjost spremnika za vodu nekoliko puta toplom vodom.
Ne upotrebljavajte abrazivne proizvode za čišćenje.
Preporučujemo da čistite uređaj za kuhanje na pari od kamenca svakih 7 do 10 uporaba kako biste osigurali učinkoviti protok pare i produžili vijek trajanja uređaja.
Kako biste to postigli, napunite spremnik za vodu so 1/3 bijelog octa te do 2/3 vode.
Pustite da djeluje na hladnom 1 noć.
Isperite unutrašnjost spremnika za vodu nekoliko puta toplom vodom.
Ne upotrebljavajte abrazivne proizvode za čišćenje.
Uređaj nije očišćen od kamenca nakon 7 do 10 uporaba: uklonite kamenac.
[Provjera 1.] Jeste li ulili vodu u dobro mjesto?
Ulijte vodu u spremnik za vodu sa sivim dijelom u sredini (grijač).

[Provjera 2.] Jeste li ulili dovoljno vode u spremnik?
Ako u spremniku za vodu nema dovoljno vode, para se ne može proizvesti. Čak i ako kuhanje traje kratko, trebali biste pripaziti da voda doseže najmanje do vrha grijača (sivi dio). Čak i ako ste ulili dovoljno vode, proći će određeno vrijeme prije početka otpuštanja pare.

[Provjera 3.] Je li grijač (sivi dio) prljav?
Ako su se minerali iz vode nakupili na grijaču, on možda neće pravilno prenositi toplinu te se možda neće stvarati para. Ako dođe do promjena poput promjene boje grijača u smeđu, crnu ili bijelu ili ljuštenja površine, potrebno je pobrinuti se o grijaču. Uklonite kamenac.
Ispravno radi. Turbo prsten okružuje grijač kako bi se voda koja se nalazi unutra učinkovito zagrijavala. Osmišljen je da ne stoji u ravnini i da se za proizvodnju pare upotrebljava voda iz okolnog prostora. Pripazite da je turbo prsten pravilno usmjeren te da urez gleda prema dolje.
Površina grijača se ne ljušti. To je vjerojatno sloj koji se nakupio na površini grijača. Uklonite kamenac.
Kada u spremniku nema dovoljno vode, uređaj više neće zagrijavati.
Iznova ga napunite do oznake maksimalne razine i aparat će automatski ponovo započeti s programom za kuhanje.
Koristite se rukavicama i pazite da tijekom punjenja spremnika ne dodirujete vruće površine ili hranu koja se kuha.
Posude su opremljene odvojivim rešetkama, osim posude za sakupljanje soka na kojoj uvijek moraju biti postavljene pripadajuće rešetke.
Uklonite li rešetke povećat ćete zonu kuhanja za kuhanje velikih namirnica (cijelo pile, artičoke, jastog, cvjetača, brokula itd.).
Za postavljanje rešetki:
• Okrenite rešetku na pravu stranu (s kopčom usmjerenom prema dolje).
• Postavite rešetku u posudu.
• Pritisnite dio s kopčom za prikopčavanje na posudu.
Za uklanjanje rešetki, pritisnite vrh rešetke.
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje uređaja navedenih u korisničkom priručniku, provjerite ispravnost rada utičnice tako što ćete priključiti neki drugi uređaj. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati uređaj samostalno, već ga odnesite u ovlašteni servis.
Nemojte koristiti uređaj. Da biste izbjegli opasnosti,odnesite ga na popravak u ovlašteni servis.
Ako vas uređaj upozorava na nisku razinu vode, morate dva puta pritisnuti tipku za uključivanje/isključivanje („on/off”) kako bi se isključio.
Nikada nemojte isključiti aparat iz struje, a da ga prethodno niste zaustavili na uobičajen način.
Tijekom održavanja topline nisu moguće druge radnje osim isključenja uređaja.
Stoga biste trebali zaustaviti održavanje topline i reprogramirati uređaj.
Tipka Vitamin + automatski se isključuje kada je količina pare dovoljna za kuhanje.
Ne, možete kuhati sve vrste jela: npr. meso, ribu, jaja, povrće, krumpire, slastice od riže, kuskus itd.
Ne, prednost kuhanja na pari je ta da se okusi i mirisi povrća ne miješaju, čak i ako su kuhani zajedno.
Uređaj za kuhanje na pari ne radi pod pritiskom, već koristi tlak iz prostorije.
Para u uređaju za kuhanje na pari ima temperaturu ključanja vode, tj. oko 100°C.
Da, ali ne prečesto jer to dovodi do pada temperature i gubitka pare što može usporiti kuhanje.
Vaš uređaj sadrži vrijedne materijale koji se mogu obnoviti ili reciklirati. Ostavite je u lokalnom centru za skupljanje otpada građanstva.
Molimo posjetite odjeljak za „Nastavke” mrežne stranice kako biste jednostavno pronašli ono što vam treba za Vaš proizvod.
Detaljnije informacije pronađite u odjeljku Jamstva ove internetske stranice.
Ako mislite da jedan dio nedostaje, molimo, nazovite službu za korisnike i pomoći ćemo vam pronaći rješenje.
Održavanje topline traje 60 minuta sve dok je u spremniku dovoljno vode.
Preferirate li polaganije kuhanje, program Vitamin + možete ručno zaustaviti pritiskom na svjetlo.
Tipka Vitamin + smanjuje vrijeme kuhanja i savršeno čuva sve vitamine.
Čaše verrine uvijek treba postaviti u gornju posudu, ispod poklopca za dobre rezultate kuhanja.
Kod većine recepata kuhanje se odvija sa zatvorenim poklopcem ili tako da su čaše verrine prekrivene papirom za pečenje, no to je nešto što trebate provjeriti svaki put.