Uz Tefal Filtra One, filtrirajte svoje ulje u jednoj radnji! Uz Tefal One pripremite do 1,2 kg savršeno hrskavog, domaćeg pomfrita za svakoga! Ova friteza ima ekskluzivnu i patentiranu filtraciju ulja koja čini Tefal One tako jedinstvenim. Nakon svakog prženja možete jednom radnjom ukloniti mrvice i ostatke prženja.
Upoznajte se s Filtra One, inteligentnom fritezom za cijelu obitelj. Zahvaljujući Filtra tehnologiji, svaki put kada pripremate jelo u ovoj fritezi, ulje se filtrira kroz metalnu mrežicu za filtraciju bez ostataka, pa ulje ostaje čisto. Takonastaju savršeno hrskavi domaći prženi krumpirići za sve! Opremljena je i ekskluzivnim sustavom hladnih stijenki, pa je vanjski dio friteze uvijek hladan na dodir i siguran!
Praktična je i sigurna, obožavat ćete je i vi i vaša obitelj!
Jednostavno odlaganje zahvaljujući preklopnim drškama. Uklapa se u svaku kuhinju.
Podesiva: podesite temperaturu u rasponu od 150° do 190° da biste uvijek dobili ono najbolje iz svojih jela.
Nadzirite hranu preko prozora za nadgledanje.
Jednostavno čišćenje spužvom. Filtar i košara mogu se prati u perilici posuđa.
glavne karakteristike
Oil stays always clean
Filtracija u jednom potezu
Patentirana filtracija
Tefal ima jedinstvenu tehnologiju filtracije koja je patentirana u cijelom svijetu. Uz filtraciju ulja pobrinut ćete se da vaše ulje uvijek ostane čisto, a time i dulje traje.
Patentirana mrežica za filtriranje
Mrežica za filtriranje nalazi se u posudi i tamo ostaje tijekom cijelog procesa prženja. Nakon što je prženje gotovo i ulje se ohladi, možete ga filtrirati jednim potezom. Vrlo je jednostavno i vrlo praktično.
Ulje ostaje uvijek čisto za zdravije prženje
S filtracijom ulja uklonite mrvice nakon svakog prženja za dvije glavne prednosti: zdravije prženje: nema preostalih mrvica znači da neće biti zagorenih mrvica sljedeći put kad pržite
Hladna na dodir
Stjenke se neće previše zagrijati prilikom prženja, što je mnogo sigurnije
Podesiva temperatura
Pržite različite vrste hrane, od 150°C do 190°C
Jednostavno čišćenje
Poklopac, košara za prženje i mrežica za filtriranje mogu se prati u perilici posuđa
Ulje treba ocijediti ili filtrirati (kroz papirne filtere ili posudu za filtriranje) nakon što se friteza ohladi i nakon svake uporabe. To će ulje održati čistim. Ulje koje koristite za ribu pohranite u drugoj posudi.
Namirnice u tijestu ne bi se smjele stavljati izravno u košaru. Tijesto će se omotati oko zavojnica košare i zaglaviti se. Prvo spustite košaru u ulje. Nosite rukavice kada stavljate tijesto izravno u ulje.
Ulje čuvajte u fritezi sa zatvorenim poklopcem, kako bi ostalo svježe i čisto. Ako dugo nećete koristiti fritezu, čuvajte ulje u drugoj posudi i očistite fritezu.
Nikada ne miješajte različita ulja, jer svako ulje dostiže temperaturu prženja u različito vrijeme; a to bi prije svega prouzrokovalo stvaranje emulzija i izlijevanje tijekom kuhanja.
Vrijeme zagrijavanja varira ovisno o postavkama termostata, modelu i veličini te iznosi između 10 i 18 minuta. Vrijeme može ovisiti i o tome imate li model s neodvojivom ili odvojivom posudom. Svjetlo indikatora temperature (ovisno o modelu) je uključeno dok se friteza zagrijava te se isključuje kada friteza postigne odgovarajuću temperaturu.
Metalne ugljene filtre treba mijenjati nakon svakih 35-50 primjena, ovisno o modelu (indikator zasićenosti pokazuje kada treba promijeniti filtar). Pjenaste filtre treba mijenjati nakon svakih 20 primjena. Ako pripremate ribu, preporučujemo uporabu posebnog filtra i zamjenu ulja nakon svake upotrebe. Filtar „Waterclean“ koji je izrađen od ugljičnih vlakana treba prati nakon svakih 80 uporaba (regenerira se nakon svakog pranja). Sustav „Pure Air“ je stalni sustav koji ne treba mijenjati.
Ulje u fritezi treba mijenjati barem nakon svakih 10 primjena. Suncokretovo ulje i ulje kikirikija moraju se mijenjati nakon svakih 5 uporaba ili ako čujete lupanje (to znači da u prostoru za prženje ima vode). Filtriranje ulja omogućit će njegovo dulje trajanje. Možda ćete morati češće mijenjati ulje ako često pržite ribu, morske plodove ili namirnice u tijestu.
a) Ulje se nije dovoljno zagrijalo. Ako imate podesivi termostat, vodite računa da bude postavljen na odgovarajuću temperaturu za vrstu hrane koju pripremate. Ako vaš uređaj nema podesivi termostat, pazite da se indikator za temperaturu isključi, što znači da je ulje spremno za prženje. b) U košari je previše hrane. Za bolje rezultate, pržite manje količine hrane (posebno zamrznutu hranu). c) Niste dovoljno dugo pržili hranu. Produžite vrijeme prženja za nekoliko minuta, podignite košaru kako biste provjerili je li hrana dovoljno hrskava.
a) Fritezu ste napunili preko dozvoljene granice (uljem ili hranom za prženje). Provjerite količinu ulja. U posudi se nalazi oznaka za minimum i maksimum. b) Moguće je i da je u ulje ušla vlažna hrana. Osušite hranu u potpunosti i uklonite preostale komadiće leda sa zamrznute hrane prije prženja.
Za najbolje rezultate preporučujemo korištenje biljnog ulja. Nikad ne miješajte više vrsta ulja u fritezi, različita ulja imaju različita vrelišta. Ukoliko koristite krutu mast: • Izrežite je na kockice i otopite u dubokoj tavi (150°C) prije nego što je stavite u fritezu. • Nikada nemojte krutu mast otapati direktno u posudi Vaše friteze. Prije svega nikako nemojte staviti veći komad krute masti direktno u posudu friteze.
Ovisno o modelu: a) Vanjska kontrola visine košare (omogućuje spuštanje hrane u vruće ulje sa zatvorenim poklopcem, kako bi se izbjeglo prskanje), b) Vanjska strana hladna na dodir, c) Poklopac koji se automatski otvara jednim dodirom, d) Vaša friteza ima uređaj za ograničavanje topline u slučaju pregrijavanja (grijanja na suho) ili ponovno pokretanje pogotovo kad se radi o poluprofesionalnim modelima treba paziti da se on ne pokrene u slučaju da uređaj ne radi.
Spremnik friteze treba napuniti dok je hladan prije uporabe, i to dok je isključena iz struje. Nakon nekoliko primjena, morat ćete prilagoditi razinu ulja. Uvijek to radite dok je uređaj isključen iz struje i ohlađen. Nikada ne koristite fritezu bez ulja ili masti za kuhanje.
U spremniku obično postoje dvije oznake: minimum i maksimum. Pogledajte upute za uporabu. U svakom slučaju, ulje ne smije prijeći oznaku za maksimalnu količinu niti se smije staviti manje ulja u odnosu na oznaku za minimalnu količinu.
• Čim se ulje zagrije do odgovarajuće temperature (indikator se isključuje). • Određeni modeli imaju i termostat s više mogućih položaja, koji vam omogućava i podešavanje odgovarajuće temperature. Najniži položaj zagrijava ulje na 170 °C / 338°F, a gornji položaj na 190°C / 374°F. Niži položaj može se koristiti za pripremu osjetljivih namirnice koje ne podnose visoke temperature (gljive, neke vrste ribe). Više temperature osiguravaju odlične rezultate pri prženju krumpirića, mesa, polugotove smrznute hrane, povrća itd.
Stavite namirnice u košaru do oznake maksimalne napunjenosti koja je navedena u uputama. Kako biste dobili još ukusniju hranu preporučujemo punjenje do polovice umjesto do oznake maksimalne napunjenosti.
• Pustite da se friteza ohladi. • Izlijte ulje iz friteze u drugu posudu (preporučujemo da pritom filtrirate ili zamijenite ulje). • Uklonite filter i poklopac friteze (pogledajte upute za određeni model). Poklopac možete očistiti vrućom vodom s dodatkom deterdženta i zatim ga osušiti. Neke poklopce možete prati u perilici posuđa (pogledajte upute za određeni model). • Zamijenite filtar (pogledajte upute kako biste saznali koliko često mijenjati filtar određenog modela). • Uklonjivu posudu (na određenim modelima) očistite vrućom vodom s dodatkom deterdženta i osušite. Uklonjive posude mogu se prati u perilici posuđa. Nemojte koristiti abrazivna sredstva. Nemojte zaboraviti očistiti ventil ako on ima sustav za filtriranje. • Fiksirane posude treba iznutra prebrisati papirnatim ručnicima. Fritezu dopola napunite mlakom vodom i malom količinom tekućeg deterdženta za pranje posuđa (nikada ne uranjajte fritezu, priključni vod ili utikač u vodu) te unutrašnjost friteze očistite mekom spužvom. Pazite da se voda ne prelijeva preko ruba friteze ili dolazi u kontakt s grijačem. • Izlijte vodu, a zatim temeljito iznutra osušite kako u prostoru za ulje ne bi bilo nimalo vode. • Vanjski dio friteze možete prebrisati vlažnom spužvom s malo deterdženta. To se preporučuje nakon svake uporabe.
Redovito mijenjajte ulje (8–10 korištenja). Uklonite zagorene čestice na dnu friteze (ostatak pri kuhanju) nakon svake uporabe kako bi se ulje duže održalo u boljem stanju. Redovito mijenjajte (*u skladu s modelom) ili čistite filtar: ne učinite li to, filtar će se začepiti i voda neće moći otjecati tijekom uporabe. Redovito čistite fritezu u skladu s mjerama opreza za korištenje u uputama.
Iskorišteno ulje ulijte u nepropusni spremnik te ga odložite (posavjetujte se s vašim lokalnim servisom za reciklažu jer se zbrinjavanje otpada i infrastruktura razlikuju od regije do regije. Sposobnost obrade reciklažnih materijala razlikuje se ovisno o lokalnom servisu za reciklažu. Nemojte ga izliti u sudoper.
Voda i ulje ne mogu se pomiješati: ako se pomiješaju i pregriju, iznenadno isparavanje vode može dovesti do prskanja ulja. Ako friteza proizvodi zvuk, to ukazuje na to da u njoj ima vode. Zvuk nastaje zbog vode koja isparava. Zamijenite ulje čim čujete takve pucketajuće zvukove. Ne zamijenite li ulje, ono može početi prskati.
‒ U poluprofesionalnim modelima aktivira se sigurnosni sustav ako se friteza zagrijava bez ulja. • Ostavite proizvod da se ohladi. • Upotrijebite funkciju RESET na postolju. ‒ Uobičajene friteze s hladnim stijenkama nemaju funkciju RESET. Odnesite proizvod u jedan od ovlaštenih servisa za popravak.
Nakon što ste izvršili postupke za pokretanje uređaja navedenih u korisničkom priručniku, provjerite ispravnost rada utičnice tako što ćete priključiti neki drugi uređaj. Ako još uvijek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati uređaj samostalno, već ga odnesite u ovlašteni servis.
• Prženi krumpirići od svježeg krumpira: - Potopite nekuhane krumpiriće u ključalu vodu kako biste uklonili škrob i spriječili da se krumpirići međusobno zalijepe. - Osušite ih krpom, pržite u košari oko 8 minuta, izvadite i pričekajte da temperatura friteze poraste, zatim vratite košaru s krumpirićima u fritezu i pržite još dvije do tri minute kako bi dobili zlaćanu boju. • Kod pripreme zamrznutih krumpirića nikada nemojte sadržaj isipati izravno u košaru ili iznad posude: uklonite što više komadića leda, zatim krumpiriće osušite krpom te ih tek onda stavite u kipuće ulje. • Da biste ravnomjerno pripremili ostalu hranu, narežite je na manje komade iste veličine. • Dodajte sol ili začine u prženu hranu na određenoj udaljenosti od uređaja kako biste spriječili da oni upadnu unutra.
Električnim fritezama upravlja termostat čija je namjena da održi odgovarajuću temperaturu ulja kako ne bi došlo do pregrijavanja i zapaljenja. Zato su friteze sigurnije. Većina friteza također je opremljena funkcijom automatskog isključivanja ako se previše zagrije. Druge sigurnosne značajke su prozori za nadzor pomoću kojih možete vidjeti hranu, hladne stijenke koje sprečavaju da vanjske strane postanu vruće i poklopac koji se zaključava i time sprečava prskanje ulja prilikom pripreme hrane i smanjuje rizik od prosipanja u slučaju pada friteze.
Možda je previše vode u ulju. Jako je važno u potpunosti osušiti hranu i ukloniti sav led sa zamrznute hrane prije prženja. Ako je u ulju previše vode, voda će proključati te tako izbacivati ulje van.
Ulje od kikirikija ima nižu točku dimljenja od većine drugog biljnog ulja, pa može doći do pojave dima prilikom prženja. Također može dodati neobičnu aromu hrani koja možda nije poželjna.
Voda i ulje ne mogu se pomiješati: ako se pomiješaju i pregriju, iznenadno isparavanje vode može dovesti do prskanja ulja. Prije prženja uvijek uklonite višak vode s hrane kako biste osigurali da je količina vode u ulju svedena na minimum. Nikad nemojte ubacivati hranu (posebno smrznutu hranu) izravno u košaru ili preko friteze, jer će se led u ulju otopiti u vodu. Nemojte prekriti košaru za prženje poklopcem nakon uporabe jer to može uzrokovati kondenzaciju u fritezi. Nemojte dopustiti kapanje kondenzirane vode s poklopca u fritezu. Nikad nemojte pohranjivati ili upotrebljavati fritezu na otvorenom jer to stvara kondenzaciju.
Friteza nikad ne bi trebala raditi s razinama masnoće koje premašuju oznaku maksimalne napunjenosti jer bi to moglo uzrokovati prelijevanje. Uklonite višak masnoće s pomoću grabilice.