EP INTUITION SSIntuition, jednostavnost za svaki dan!
Intuition, linija posuđa koja kuhanje čini jednostavnim a pri tom jamči ukusne rezultate. Zahvaljujući svojim inteligentnim karakteristikama i jedinstvenim dizajnom, Intuition linija posuđa kombinira eleganciju i jednostavnost za svakodnevnu učinkovitost u koju se možete pouzdati. Linija je izrađena od inoxa vrhunske kvalitete 18/10, te ima jamstvo od 5 godina. Njegova neprianjajuća obloga od titaniija osigurava veliku otpornost i dugotrajnu izdržljivost.
INTUITION asortiman je posebno dizajniran za kombiniranje izvrsne izdržljivosti nehrđajućeg čelika i pametnih funkcija za pouzdano svakodnevno djelovanje.
Izrađen je od najkvalitetnije legure nehrđajućeg čelika 18/10 koja osigurava visoku otpornost na hrđanje za dugotrajne performanse.
INTUITION takođe nudi ivice za izlijevanje i mjerne oznake za veću praktičnost.
Asortiman je kompatibilan sa svim izvorima toplote, uključujući indukciju za otkrivanje vašeg unutrašnjeg kuhara na bilo kojoj ploči za kuhanje.
*Molimo vas da provjerite sigurnosne upute za održavanje i uporabu
glavne karakteristike
5 godina jamstva*
Najkvalitetniji 18/10 inox za duži životni vijek trajanja posuđa
Najbolje tehnologije kada se radi o boljoj otpornosti proizvoda
Najbolji dizajn u cilju povećane otpornosti, užitka pri kuhanju i udobnosti
NEPRIANJAJUĆA OBLOGA OD TITANIJA za savršenu otpornost
Nova obloga osigurava poboljšane performanse zahvaljujući debelom neprianjajućem završnom sloju obogaćenom česticama titanija.
Jednostavno čišćenje
Jednostavno čišćenje zahvaljujući neprianjajućoj oblozi.
Vidljive mjerne oznake
Jednostavna provjera količine
Rubovi za izlijevanje
Za veću preciznost
Safe non-stick coating
Kompatibilna kuhala: sva kuhala uključujući indukciju
Kompatibilno za sva kuhala (plin, struja, staklokeramika) + indukcija
Full induction
Tefal: Svjetski #1 u posuđu*
Samo Tefal ide tako daleko dajamči savršene rezultate kuhanja. Još jedan razlog da odaberete Tefal. * Nezavisnosistraživanje 2016, prodaja vrijednost brenda u kategoriji posuđa
Cilj nam je proizvesti dugotrajne proizvode koje možere tabiti dugo vremena, uz očuvanje okoliša, zahvaljujući recikliranju proizvoda sa sigurnom neprianjajućom oblogom (bez PFOA, bez olova, bez kadmija).
Posuđe s plastičnim/bakelitnim ručkama ili gumbima nije predviđeno za uporabu u pećnici i nikada se ne smije stavljati u pećnicu. Tava se smije zagrijavati na visokim temperaturama samo na ploči za kuhanje. Posuđe koje sadrži ručke od nehrđajućeg čelika sa silikonskim umetcima ili ovojnicama predviđeno je za uporabu u pećnici do 210°C u trajanju od najviše 1 sata. Ručke koje su u potpunosti izrađene od nehrđajućeg čelika predviđene su za uporabu u pećnici do 260°C. Stakleni su poklopci otporni na visoke temperature do maksimalno 180°C. Pogledajte upute za uporabu koje dolaze s posuđem kako biste saznali koji dijelovi su predviđeni za uporabu u pećnici. Ako i dalje imate pitanja, slobodno nam se obratite. Posuđe nikada se ne smije upotrebljavati u mikrovalnoj pećnici.
Za tave: između 140°C i 190°C. Za tave za palačinke: između 165°C i 240° C . To je optimalna temperatura za prženje i stavljanje hrane. Taj indikator doprinosi zdravom kuhanju na idealnoj temperaturi.
• Možete koristiti većinu metalnog pribora, osim noževa i miješalica, ali uz oprez. • Izbjegavajte rezanje izravno u posudi. • Ne grebite po neprijanjajućoj oblozi. Sitne mrlje na posuđu ili ogrebotine su normalne i ne utječu na njegovu učinkovitost. • Nakon kuhanja, ne ostavljajte praznu posudu na izvoru topline. • Uvijek odaberite odgovarajuću veličinu električne zone za kuhanje i prilagodite plinski plamen tako da pokriva samo dno posude i ne prelazi na bočne stijenke posude. • Nikada ne ostavljajte posude na izvoru topline bez nadzora. • Ostavite posuđe da se ohladi prije čišćenja. • Operite tavu za prženje u vrućoj vodi s dodatkom tekućeg deterdženta za pranje posuđa kako biste uklonili prašinu. Osušite je i prije prve uporabe premažite malo ulja za kuhanje preko neprijanjajuće obloge. Odstranite višak ulja. • Isperite i osušite posuđe za kuhanje nakon svake uporabe.
Tava je bila izložena visokim temperaturama (pregrijavanje prazne posude, kontakt vruće posude s hladnom vodom itd.). Prije čišćenja tave, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Iskrivljena tava neće omogućiti dobre rezultate kuhanja.
Trebate se pridržavati preporuka za uporabu navedenih na ambalaži ili u uputama koje dolaze uz proizvod.
Ovisno o setu, možete koristiti većinu metalnog pribora, osim noževa, vilica i miješalica, ali uz oprez. Međutim, trebalo bi obratiti posebnu pozornost prilikom korištenja bilo kakvog metalnog pribora. Izbjegavajte uporabu pribora s oštrim rubovima kao i rezanje izravno na tavi. Ne probadajte namirnice i ne grebite po neprijanjajućoj površini.
Međutim, da biste produžili vijek trajanja tava za prženje i tava za umake, strogo preporučujemo da ne upotrebljavate metal. Radije odaberite plastiku ili drvo.
Ne. Kuhanje na visokim temperaturama neće doprinijeti značajnom smanjenju vremena kuhanja i sigurno neće doprinijeti kvaliteti namirnica, pa se izričito preporučuje kuhanje na srednjim temperaturama. Drugi razlog za tu preporuku je činjenica da kuhanje na visokim temperaturama može uništiti neprijanjajući sloj.
Da biste produžili vijek trajanja premaza, trebali biste koristiti malu količinu ulja pri prženju ili grilanju. Pri kuhanju ili dinstanju nije vam potrebno ulje.
• Previsoke temperature mogu uzrokovati smeđe ili plave mrlje. • Ostaci hrane, ako ih ne uklonimo, uzrokovat će promjenu boje na loncu kada se ponovno zagrije. • Visoki sadržaj željeza u vodi može uzrokovati da vaš lonac izgleda zahrđao.
Tava s neprijanjajućim slojem: Neprijanjajući pribor posebno je dizajniran tako da se namirnice ne lijepe. Međutim, tava za prženje i tava za umake moraju se održavati na odgovarajući način. Zato postupite prema sljedećim savjetima: prije prve uporabe stavite malo ulja u tavu za prženje/tavu za umake, zatim je isperite i osušite pa s vremena na vrijeme ponovite taj postupak ako redovito perete tavu za prženje/tavu za umake u perilici posuđa. Osim toga, potrebno je izbjegavati pregrijavanje i grebanje, naročito zbog korištenja metalnog pribora (žlice, kuhače) i/ili zbog čišćenja abrazivnom spužvom.
Keramička tava: Neprijanjajuća svojstva keramičke obloge su više ograničena u pogledu učinkovitosti i trajanja od klasične (PTFE) obloge. Preporučujemo kuhanje s više masnoće, kao i temeljitije pranje uz nešto više tekućeg deterdženta za pranje posuđa. Ako je hrana zapečena, preporučujemo da natopite kuhinjsko posuđe u vodi s deterdžentom, po mogućnosti s malo alkoholnog octa. Keramička podloga dobit će s vremenom mrlje koje se neće moći ukloniti. To nikako neće utjecati na učinak posuđa za kuhanje i ne predstavlja opasnost za zdravlje.
Posuđe od nehrđajućeg čelika: Prethodno zagrijana tava i niža temperatura ključni su za kuhanje bez lijepljenja u posuđu od nehrđajućeg čelika. Prethodno grijte tavu na niskoj ili srednje visokoj temperaturi minutu do dvije. Možete provjeriti je li tava spremna za upotrebu tako što ćete na nju kapnuti nekoliko kapljica vode koje bi trebale skakutati uokolo. Nakon što se zagrijala na odgovarajuću temperaturu, dodajte 2 – 3 žličice ulja ili dovoljno da prekrije dno površine za kuhanje. Prije dodavanja namirnica najbolje je laganim tapkanjem ukloniti bilo kakvu tekućinu i čekati da dosegne sobnu temperaturu. Prilikom dodavanja namirnica provjerite čuje li se ravnomjeran zvuk cvrčanja kada vaša namirnica dodirne površinu tave. To ukazuje na to da se namirnica počinje termički obrađivati čim dodirne površinu i time se stvara prirodna prepreka koja sprječava lijepljenje. Nemojte dirati namirnicu tijekom kuhanja dok ne dosegne odgovarajuću razinu pripreme. Prirodni šećeri u namirnici karameliziraju se na površini za kuhanje čime se razvijaju odlični okusi, a namirnica se na prirodan način odiže od površine. Ako zvuk koji čujete kad namirnica dodirne površinu nalikuje više pucketanju nego cvrčanju, to znači da je temperatura previsoka i može doći do lijepljenja. NIKADA NE UPOTREBLJAVAJTE sprejeve za sprječavanje lijepljenja.
Ta promjena boje uobičajena je reakcija nehrđajućeg čelika na toplinu. Vrlo je jednostavno i lako to očistiti. Upotrijebite ili sredstvo za čišćenje posuđa od nehrđajućeg čelika / bakra ili u tavu ulijte malo soka od limuna ili octa te prebrišite papirnatim ručnikom ili krpom.
Budući da su izrađene od debelog nehrđajućeg čelika, ručke vrlo sporo provode toplinu. Međutim, bočne ručke brže će se zagrijati od dugih ručki jer su bliže tijelu tave. Stoga se uvijek pobrinite da element na kojem pripremate hranu nije veći od tave. Na to koliko će dugo ručke ostati hladne na dodir utječe vrijeme pripreme te temperatura kuhanja. Ručke od nehrđajućeg čelika pričvršćene na poklopac brže se zagrijavaju od bočnih ručki. Kad je riječ o upotrebi u pećnici, sve će se ručke zasigurno zagrijati. Preporučujemo korištenje kuhinjskih rukavica tijekom rukovanja s vrućim ručkama kako biste izbjegli opekline.
Da. Kako biste izbjegli pojavu bijelih točkica ili jamičasta oštećenja, prije dodavanja soli tekućina treba zakuhati, a zatim je dobro promiješajte. Drugi je način da sol dodate nakon što se hrana počela kuhati. Stvaranje jamičastih oštećenja ne utječe na rezultate kuhanja, ali može utjecati na lijep izgled posuđa od nehrđajućeg čelika.
Bijeli sloj uzrokuju minerali u vodi ili škrob koji određene namirnice ispuštaju tijekom procesa kuhanja. Upotrijebite ili sredstvo za čišćenje posuđa od nehrđajućeg čelika / bakra ili u tavu ulijte malo soka od limuna ili octa te prebrišite papirnatim ručnikom ili krpom.
Ogrebotine se na posuđu od nehrđajućeg čelika mogu pojaviti posebice ako se koristi metalni pribor. Međutim, ogrebotine ne utječu na performanse kuhinjskog posuđa. Preporučujemo korištenje drvenog ili plastičnog pribora tijekom kuhanja. Preporučujemo da ne koristite gnječilicu za krumpir izravno u kuhinjskom posuđu. Dodajte sol u vodu tek nakon što je voda zakuhala. Ako se sol doda u čeličnu posudu dok je hladna, sol će reagirati s čelikom jer toplina uzrokuje njezino otapanje. Također predlažemo najmanje jednom mjesečno čišćenje posuđe sredstvom za čišćenje posuđa od nehrđajućeg čelika / bakra kako bi ono i dalje bilo blistavo.
Tava s neprijanjajućim slojem: Dovoljno je ručno pranje vodom s malo deterdženta. Tava se mora oprati nakon svake uporabe kako bi se uklonio sloj masnoće koji se može zadržati na površini. Ako tavu samo obrišete papirnatim ubrusom ili isperete vodom, masnoća se neće ukloniti i mogla bi zagorjeti kada sljedeći put budete koristili tavu, a mogu se pojaviti i mrlje. Za čišćenje tava s neprijanjajućim slojem ne smijete upotrebljavati sredstva za čišćenje u prahu ili žičane spužve. Obična spužva idealna je za čišćenje unutarnje i vanjske strane tave.
Keramička tava: Preporučujemo da keramičku tavu perete ručno, vodom i blagim deterdžentom. Na taj je način ona najučinkovitija. Ako tavu nije moguće dobro očistiti uobičajenim načinom pranja posuđa, u nju možete dodati malu količinu octa i vode te je zagrijati. Mješavina vode i octa zagrijavanjem će očistiti tavu. Nakon toga dobro isperite tavu, osušite je i istrljajte s malo suncokretova ulja, primjerice. Vaša će tava biti kao nova. Ako se na dnu nalazi tvrdokorna prljavština, najprije u njoj ostavite vruću vodu i kvalitetan deterdžent za odmašćivanje. Zatim, ako je potrebno, tavu možete očistiti plastičnom abrazivnom spužvom i tekućim abrazivnim deterdžentom za čišćenje.
Tvrdo anodizirana tava: Kako biste produžili životni vijek svoje tave, preporučujemo da je perete ručno neabrazivnom spužvom. Vanjska obloga štiti vaše posuđe od štetnih posljedica pranja posuđa. Stoga je iznimno važno ne oštetiti tu oblogu, pa preporučujemo izbjegavanje upotrebe žičanih spužvi (Scotch Brite). U slučaju pranja u perilici posuđa poželjno je upotrebljavati blage deterdžente poput tekućine ili gela. Nadalje, ne preporučuje se prečesto pranje u perilici posuđa. Ručno pranje bez žičanih spužvi produžava životni vijek vašeg posuđa.
Posuđe od nehrđajućeg čelika: Za svakodnevno čišćenje dovoljna je topla voda s deterdžentom. Preporučujemo temeljito čišćenje tave nakon svake uporabe jer ostaci hrane na tavi mogu uzrokovati promjenu boje i lijepljenje. Da biste uklonili zalijepljene ostatke hrane ili se riješili promjene boje i mrlja zbog previsokih temperatura, preporučujemo čišćenje proizvoda sredstvom za čišćenje posuđa od nehrđajućeg čelika / bakra. Sredstvo možete koristiti kako za unutarnji tako i za vanjski dio posuđa. Ako voda koju upotrebljavate ima visoki sadržaj željeza, možete primijetiti boju hrđe. Kako biste to uklonili, koristite sredstvo za čišćenje posuđa od nehrđajućeg čelika / bakra.
Neki su dijelovi prikladni za pranje u perilici posuđa, a drugi ne.
Kompatibilnost s perilicom posuđa:
Dio s loncem/tavom: Da bi vijek trajanja proizvoda bio dulji, preporučujemo isključivo ručno pranje. U slučaju pranja u perilici posuđa, poželjno je koristiti blage deterdžente kao što su tekući deterdžent, onaj u gelu ili u prahu, a ne tablete niti vrećice. S obzirom na djelovanje korozivnih deterdženata, određeni dijelovi mogu se istupiti i izgubiti boju. Naše jamstvo ne pokriva takvu vrstu habanja.
Posebna ručka (kao što su drvene ili uklonjive ručke poput Ingenio): NE, isključivo ručno pranje, po mogućnosti neabrazivnom spužvom.
Poklopac (osim s magnetskom ručkom): DA.
Odvojive magnetske ručke poklopca: NE, može doći do hrđanja.
Poklopac za pohranu: NE, može doći do deformacije.
Da bi vijek trajanja tave bio dulji, preporučujemo ručno pranje neabrazivnom spužvom. U slučaju pranja u perilici posuđa, poželjno je koristiti blage deterdžente kao što su tekući deterdžent ili onaj u gelu.
Kako biste uklonili mrlje od zagorjele hrane s posuđa od nehrđajućeg čelika, ulijte hladnu vodu i pustite da voda zakuha. Prije pranja pustite da se voda ohladi. Kako biste u potpunosti očistili posuđe, možete upotrijebiti provjereno sredstvo za čišćenje. Za čišćenje polirane površine ne preporučuje se uporaba čelične vune, čelične četke kao ni abrazivnog sredstva za čišćenje.
Ručke i poluge mogu se olabaviti s vremenom zbog neprekidnog zagrijavanja i hlađenja dijelova kojima su pričvršćeni. U tom slučaju pažljivo ih ponovo pritegnite uz pomoć odgovarajućeg odvijača, ali pazite da dijelove ne pritegnete previše.
• Možda su se na tavi nataložile naslage/ostaci hrane, vjerojatno kao rezultat toga što je neki komadić hrane zagorio u tavi. To se obično može očistiti tako da se tava napuni vodom s deterdžentom za pranje posuđa. Zatim upotrijebite pastu od natrijevog bikarbonata i vode te je nježno neabrazivnom spužvom (neljepivom spužvom za pranje posuđa) premažite po tavi. Neprijanjajući sloj treba nakon toga obnoviti tako da se malo ulja za kuhanje kuhinjskim papirnatim ubrusom premaže preko površine. • Tava za prženje je vjerojatno pregrijana, što je prouzročilo oštećenje i promjenu boje neprijanjajućeg sloja. Ako se tave redovito pregrijavaju, to će dovesti do slabljenja neprijanjajućeg sloja. Crvena Thermo-Spot oznaka na tavama za prženje izvrstan je pokazatelj i pokazuje vam kad je tava dosegla savršenu temperaturu za pripremu hrane. Kad pokazatelj poprimi crvenu boju smanjite jačinu grijanja zone za kuhanje kako bi se održala odgovarajuća temperatura. Nemojte nastaviti zagrijavati tavu na jakom stupnju, jer će to dovesti do pregrijavanja tave i neprijanjajućeg sloja. • Ako je oprana u perilici posuđa, nakon svake uporabe premažite neprijanjajući sloj uljem za kuhanje kako biste spriječili isušivanje i osigurali najbolja neprijanjajuća svojstva.
• Tava je korištena na previsokoj toplini ili na izvoru topline koji nije odgovarajući za tavu, što je dovelo do iskrivljenja i izobličenja tave. • Osim toga, nikada nemojte stavljati hladnu vodu u vruću tavu ili potapati vruću posudu za kuhanje u hladnu vodu. Iznenadne promjene temperature mogu prouzročiti iskrivljenje materijala, što će dovesti do neravnomjerne površine dna posude za kuhanje.
Pripazite kad stavljate tave na plinske ploče jer podložne nožice mogu biti različite pa posebno za male tave može biti potrebna tronožna podloga koju većina proizvođača plinskih ploča za kuhanje isporučuju s pločom za kuhanje, ili se može zasebno kupiti.
Prekomjerna sila na vanjskom dijelu aluminijskih lonaca ili tava za prženje koja je rezultat ispadanja ili udarca može dovesti do izobličenja lonaca/tava. (Lonac/tava za prženje neće se deformirati zbog topline od kuhanja)
NE. Kuhinjsko posuđe s TEFAL/T-fal neprijanjajućom oblogom ne sadrži PFOA. To redovito provjeravaju nezavisni laboratoriji koji potvrđuju odsustvo PFOA u gotovim proizvodima. Od 2003. godine provode se redovita ispitivanja u nezavisnim laboratorijima u mnogim zemljama (Aromalyse i Ianesco u Francuskoj, TüvSud u Hong Kongu i SGS u Kini). Ta ispitivanja sustavno dokazuju odsustvo PFOA u proizvodima s Tefal/T-fal neprijanjajućom oblogom.
Vrlo se rijetko događa da se istroši kod normalne uporabe i održavanja. Pravilna uporaba i briga osigurat će da posuđe duže zadrži dobar učinak. U većini slučajeva do trošenja neprijanjajućeg sloja dolazi uslijed pregrijavanja, grebanja i/ili abrazivnog čišćenja.
U okviru svoje usmjerenosti na kvalitetu, Tefal/T-fal objavio je informacije o Eko dizajnu pod nazivom „Zdravlje i okoliš” o Tefal/T-fal proizvodima s neprijanjajućim slojem. Ta usmjerenost na kvalitetu jamči za odsustvo PFOA, olova i kadmija u Tefal/T-fal neprijanjajućim oblogama, kao i neškodljivost proizvoda s neprijanjajućim slojem, kako za korisnika, tako i za okoliš. Navedene informacije o Eko dizajnu temelje se na redovnim analizama provedenim u nezavisnim laboratorijima u mnogim zemljama (INERIS u Francuskoj, ASAHI GLASS FLUORPOLYMERS u Ujedinjenoj Kraljevini, FABES Labs u Njemačkoj, MB Labs u Kanadi i SGS u Kini). Taj angažman naveden je na Tefalovoj/T-falovoj internetskoj stranici, kao i na ambalaži kuhinjskog pribora s Tefal/T-fal neprijanjajućim slojem.
Trenutačno vlada prilično velika konfuzija oko svojstava neprijanjajućih slojeva, koji se ponekad miješaju sa PFOA-om. Međutim, Tefalov/T-falov neprijanjajući sloj izrađen je od PTFE-a, što je kratica stručnog naziva za politetrafluoretilen, tvar čiju su neškodljivost potvrdile agencije za javno zdravlje u Europi i SAD-u. PFOA i PTFE su dva sasvim različita elementa. Ukratko, kuhinjsko posuđe s Tefalovim/T-falovim neprijanjajućim slojem sadrži PTFE, a ne PFOA. Osim toga, prije više od dvadeset godina Tefal/T-fal se obavzao da neće koristiti olovo ili kadmij prilikom izrade kuhinjskog posuđa, što je jamstvo za neškodljivost svih Tefalovih proizvoda.
PFOA je standardizirana engleska kratica za perfluorooktansku kiselinu. Na svakom završnom proizvodu, istaknuto je da Tefal/T-fal jamči za nepostojanje PFOA, olova i kadmija u svojim proizvodima i da je Tefalova/T-fal neprijanjajuća obloga potpuno neškodljiva za okoliš i potrošače.
Neprijanjajuća obloga i emajl Tefalovog/T-falovog kuhinjskog posuđa ne sadrže kadmij ni olovo. Posuđe Tefal/T-fal već više od 20 godina dizajnira i proizvodi bez olova i kadmija. Informacije o Eko dizajnu nalaze se na ambalaži svih proizvoda koji imaju Tefalov/T-falov neprijanjajući sloj.
Tefalov/T-falov neprijanjajući sloj je tehnička obloga napravljena od polimera koji su poznati pod nazivom politetrafluortilen, odnosno PTFE. Upravo PTFE omogućuje neprijanjajuća svojstva posuđa. Zdravstvene organizacije u Europi i Sjedinjenim Američkim (ANSES, EFSA, FDA) Državama dokazale su da je PTFE inertna supstanca koja ne ulazi u kemijske reakcije s hranom, vodom i proizvodima za čišćenje u kućanstvu. Potpuno je neškodljiv čak i ako se proguta. Iste organizacije za javno zdravlje potvrdile su neškodljivost PTFE obloge za primjenu u kuhinjskom posuđu. Zapravo, PTFE je toliko siguran da se često upotrebljava u medicini na elektrostimulatorima srca i cjevčicama koje zamjenjuju arterije. Koristi se za operacije na pacijentima koji boluju od ozbiljnih bubrežnih oboljenja. Isto tako, zglobni dijelovi nekih proteza također su djelomično presvučeni PTFE oblogom.
Može li se vaša tava koristiti na indukcijskoj ploči za kuhanje, najbrže možete provjeriti tako da napravite test s magnetom. To je jednostavno, jer ako magnet ostane pričvršćen za dno posuda, znači da će one biti odgovarajuće za primjenu na komercijalnoj indukcijskoj ploči.
Teško je odrediti broj godina jer će se radni vijek razlikovati ovisno o uvjetima i učestalosti uporabe. Da biste mu produžili radni vijek, trebali biste ga zaštititi od nepotrebno visokih temperatura i suzdržavati se od grijanja bez vode u uređaju. Dovoljna je srednja do niska temperatura. Nemojte skuhanu hranu dugo čuvati (jedan dan ili dulje).