The TEFAL Sensor® pressure cooker : total security
glavne karakteristike
Safe
Thanks to its ingenious 5-point safety system—including 3 over-pressure safety features and 2 opening/closing safety features—your pressure cooker guarantees complete safety day in and day out, for total peace-of-mind.
Aplikacija više nije kompatibilna s Android 4.4.4 ili starijim verzijama zbog pojačanih mjera zaštite podataka.
Ako je moguće, preporučujemo vam da ažurirate svoj uređaj na noviju Android verziju ili upotrebljavate drugi kompatibilni uređaj.
Ažuriranja ne samo da će vam omogućiti da uz nove značajke i kompatibilnost s najnovijom tehnologijom uživate u poboljšanom iskustvu već će vas i zaštititi od mogućih sigurnosnih ranjivosti koje su uklonjene u najnovijim verzijama.
Ekspres lonac možete otvoriti nakon što se ohladio i nakon smanjivanja unutarnjeg tlaka (nakon potpunog spuštanja igle pokazivača zaključanog položaja ili pokazivača tlaka (ovisno o modelu)).
Možete koristiti ekspres lonac za kuhanje na pari. To je primjerice visokokvalitetna metoda kuhanja povrća: čuva vitamine i hranjive tvari. - koristite najviše 750 ml (6 čaša) tekućine. - Koristite košaricu za kuhanje na pari; stavite je na tronožac ili objesite na zakovice lonca (ovisno o modelu) te pazite da hrana nije uronjena u vodu.
Provjerite: • Vrijeme kuhanja, • Je li izvor topline dovoljno pojačan nakon dostizanja radnog tlaka, • Ispravan položaj ventila za reguliranje tlaka, • Količinu tekućine.
Vrijeme kuhanja pod tlakom može biti i do 3 puta brže od kuhanja u običnom loncu. Počnite s receptima u kuharici/uputama koje ste dobili s loncem. Jednom kad shvatite načela, mogu se primijeniti na druge recepte. Svakako dodajte barem 250 ml (2 čaše) tekućine.
Postoje 2 metode: Sporo ispuštanje – postupno okrenite izbornik programa na položaj za paru. Koristi se za variva, povrće, komade mesa i jela od ribe. Brzo ispuštanje – stavite ekspres lonac pod slavinu s hladnom vodom, usmjeravajući mlaz vode na metalni dio poklopca. Koristi se za jela na osnovi vode, poput juha, riže, tjestenine, mliječnih pudinga, krema od jaja, smjesa za kolače i pudinge, recepte koji sadržavaju rižu ili tjesteninu i recepte s velikim udjelom tekućine, kako biste izbjegli prskanje vode zajedno s parom iz ventila za paru prilikom otpuštanja ventila za reguliranje tlaka.
Kad se pokazivač tlaka spusti, sav je tlak otpušten.
Normalno je da se tijekom prvih pet minuta, dok se ekspres lonac zagrijava, ne stvara pritisak. Ako se pritisak ne stvara ni nakon 5 do 10 minuta, provjerite: • Plamen ili izvor topline je prisutan i postavljen na maksimum. • Poklopac je ispravno zatvoren. • Brtva je ispravno postavljena i nije prljava niti izobličena. • U loncu ima dovoljno vode: najmanje 250 ml (dvije čaše). • Prekidač za pritisak ispravno je postavljen (ovisno o modelu). • Ništa ne blokira indikator zaključavanja ili indikator pritiska (ovisno o modelu).
U svakom slučaju, savjete za upotrebu ekspres lonca potražite u korisničkom priručniku.
Upotrijebite odgovarajuće izvore topline. Pogledajte upute za uporabu za provjeru odgovarajućih izvora topline. Modeli koji su opremljeni ekskluzivnom podlogom Diffusal iznimno dobre rade na svim vrstama površina za kuhanje, uključujući indukcijske ploče. Upotrijebite ploču za kuhanje čiji je promjer jednak ili manji od promjera podloge ekspresnog lonca.
• Ekspres lonac je prepun. • Temperatura je previsoka. • Regulator tlaka, igla pokazivača zaključanog položaja ili sigurnosni uređaj su blokirani zbog nepravilnog održavanja i sprečavaju normalan rad.
Prije otvaranja lonca budite sigurni da ste ispustili svu paru i da se spustila igla pokazivača zaključanog položaja. Ako ste sigurni da ste ispustili svu paru, protresite proizvod i provjerite spušta li se igla pokazivača zaključanog položaja ili pokazivač tlaka (ovisno o modelu). Ako se ne spušta, stavite lonac ispod hladne vode i pokušajte ga opet otvoriti.
U ekspres loncu možete skuhati gotovo sve: možete pripremiti juhe, skuhati meso, ribu i povrće, a možete pripremiti i ukusne deserte. Za potpune recepte pogledajte kuharicu Vašeg ekspres lonca ili internetsku stranicu.
• Isključite izvor topline. • Pustite ekspres lonac da se ohladi. • Nakon otvaranja ekspres lonca, provjerite je li izašla sva para i je li pokazivač zaključanog položaja na ispravnom mjestu (ovisno o modelu). • Provjerite i očistite sve radne dijelove i stanje brtve. Ako se problem nastavi, odnesite ekspres lonac (sve njegove dijelove) u preporučeni servisni centar.
Kuhanje započinje kada ventil za reguliranje tlaka omogući ravnomjerno otpuštanje pare, proizvodeći ravnomjerni zvuk šištanja, tada smanjite temperaturu i izračunajte vrijeme kuhanja navedeno u receptu. Kod Nutricooka drugi zvučni signal upozorava da treba smanjiti temperaturu za završno kuhanje laganom parom.
Za kuhanje izravno u posudi uvijek dodajte minimalnu količinu tekućine ili barem količinu koja odgovara dvjema čašama (25 cl ili 8,8 UK fl oz). Za kuhanje na pari ulijte 75 cl (26 UK fl oz) vode na dno posude. Maksimalna razina napunjenosti: nemojte puniti ekspres lonac iznad 2/3 visine posude. Upozorenje: ako ekspres lonac grijete dok nije napunjen tekućinom, odnesite ga u ovlašteni servisni centar na provjeru.
Kod pripreme velikih komada mesa i namirnica s površinskom kožom (cijele kobasice, jezik, perad...), savjetujemo vam da ih prije kuhanja izbodete nožem ili vilicom. Naime, tijekom kuhanja u njima može doći do ključanja tekućine što će uzrokovati prskanje.
Nakon 10 godina korištenja, neophodno je da vam ekspres lonac pregleda ovlašteni servisni centar.
OPERITE LONAC: • Nakon svake uporabe lonac, košaricu i zaptivač operite vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Nemojte upotrebljavati izbjeljivač kao ni sredstva za čišćenje na bazi klora.
OPERITE POKLOPAC (*u skladu s uputama za ekspres lonac): • Odvojeno operite poklopac i brtvu spužvom i deterdžentom za pranje posuđa. • Osušite ih te vratite brtvu na poklopac. • Oprez: Ako imate tajmer, nikada ga nemojte aktivirati pod vodom.
OPERITE POKLOPAC I MODUL* (*u skladu s uputama za ekspres lonac): • Nakon svake uporabe preporučljivo je ukloniti upravljački modul kako biste ga oprali. • Preokrenite poklopac i pomoću novčića odvijte pričvrsnu maticu modula. • Operite modul i poklopac spužvom i deterdžentom za pranje posuđa. • Oprez: nikada tajmer nemojte aktivirati pod vodom. • Ponovno pričvrstite modul na poklopac, provjerite je li prekidač za odabir položaja u ravnini s piktogramom „otvori ekspres lonac“ te jesu li krakovi oslonjeni o poklopac. Preokrenite sklop i zategnite maticu.
PERILICA POSUĐA: Ovisno o modelu vašeg ekspres lonca, različit je broj dijelova prikladnih za pranje u perilici posuđa. Kod nekih modela samo se lonac može prati u perilici posuđa. Kod ostalih modela samo se lonac i poklopac bez modula mogu prati u perilici posuđa. Kod ClipsoMinut' Duo modela, nijedan od dijelova ne može se prati u perilici posuđa. Napomena: Brtva, tajmer i modul nisu prikladni za pranje u perilici posuđa.
PROVJERITE SIGURNOSNE UREĐAJE: 1) Ako imate proizvod s odvojivim modulom: Kad čistite modul, iskoristite priliku pa provjerite da ništa ne ometa rad sigurnosnih uređaja. • Izlaz za ispuštanje pare: provjerite pod svjetlom blokira li nešto izlaz. Ako postoji nešto što blokira izlaz, isperite ga pod vodom. • Provjerite je li radni ventil pomičan tako što ćete odabrati piktogram „povrće“ i pritisnuti ga. • Sigurnosni ventil: snažno pritisnite vatenim štapićem središnji dio cijevi koji mora biti pomičan. • Brtva: nakon svakog kuhanja, očistite brtvu i utor spužvom i deterdžentom za pranje posuđa. Pažljivo je vratite u utor.
2) Za ostale proizvode: • Radni ventil: uklonite ventil te ga očistite pod tekućom vodom. • Izlaz za ispuštanje pare: provjerite pod svjetlom blokira li nešto cijev. Ako postoji nešto što blokira izlaz, isperite ga pod vodom. • Sigurnosni ventil: Lagano pritisnite ventil koji bi se trebao lako pomicati. • Brtva: očistite brtvu spužvom i deterdžentom za pranje posuđa nakon svakog kuhanja. Vratite je pažljivo u njezin utor. Ako imate konvencionalni ekspres lonac, nježno očistite vidljivi dio zaptivača kao i rub lonca.
Kod aluminijskih modela ponovite postupak „prve upotrebe” sa sodom bikarbonom (vidjeti upute). Kod modela od nehrđajućeg čelika očistite lonac abrazivnom spužvicom i specijaliziranim sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika. Nikad nemojte koristiti izbjeljivač.
Brtva se mora zamijeniti svake godine. Ako Vaš ekspres lonac ne postiže pritisak ili vodena para izlazi oko poklopca, provjerite je li brtva ispravno postavljena.
Zamjena brtve na modelima sa stremen zatvaranjem (Cocotte minute, Authentique ili Actua): Uklonite staru brtvu, po potrebi očistite mjesto na kojem se nalazi brtva. Postavite novu brtvu pritiskom prstima kako biste je umetnuli na njezino mjesto. Nemojte koristiti neki predmet kako biste izbjegli oštećenje brtve.
Zamjena brtve za ostale modele: Uklonite staru brtvu i zamijenite je novom.
Da, preporučujemo čišćenje brtve poklopca spužvom i sredstvom za pranje nakon svakog kuhanja, kao i njezina kućišta kod modela s odvojivom brtvom. Kad odvojive brtve vraćate na mjesto provjerite je li natpis „strana uz poklopac” okrenut prema poklopcu.
Nikad ne stavljajte tajmer u vodu za pranje posuđa ili pod vodu iz slavine jer nije vodootporan. Nikad nemojte upotrebljavati otapala. Upotrebljavajte samo čistu suhu krpu.
Prije svake uporabe provjerite blokira li nešto rad ventila. Da biste izvršili provjeru, pogledajte ilustracije koje odgovaraju vašem modelu ekspres lonca.
• Provjerite je li prekidač za odabir položaja u ravnini s piktogramom „otvori ekspres lonac“. • Provjerite je li brtva na odgovarajućem mjestu. • Ako tijekom kuhanja otvarate/zatvarate ekspres lonac, lagano pritisnite sredinu poklopca kako biste ga zatvorili. • Samo za ClipsoMinut'® modele ekspres lonca - uklonite brtvu s poklopca i stavite je pod vodu. Vratite je na poklopac bez brisanja.
To su vijci Torx. Imaju urez i mogu se koristiti s ravnim odvijačem, stoga možete upotrijebiti ravni odvijač da biste ih stegnuli kada ručka postane labava ili ju je potrebno zamijeniti. Odvijači Torx dostupni su za kupnju u većini željezarija i trgovina za kućnu radinost.
Provjerite ima li izbočina, pukotina ili oštećenja karbida na ručki. Ako nema oštećenja, vijke zategnite ravnim odvijačem. Ako postoji oštećenje, morat ćete zamijeniti ručku.
Pri kuhanju namirnica koje sadrže i proteine i ugljikohidrate na visokim temperaturama, kao što je to riža, aminokiseline i šećer se razdvajaju i daju sive tonove. To ne utječe na okus i hrana se smije jesti.
Mrlje i tragovi su minerali koji se talože na površini zdjele, a koji se normalno nalaze u vodi, poput kalcija, silicija, magnezija i željeza. To vas ne treba zabrinjavati.
Provjerite sljedeće elemente: • Jeste li smanjili toplinu nakon što je ventil za kontrolu pare počeo kontinuirano ispuštati paru, jednakomjerno zviždeći? • Jeste li ispustili paru nakon naznačenog vremena kuhanja? Ako omogućite da ekspres lonac sam ispusti paru bez dekompresije, hrana će se nastaviti kuhati dok je uređaj pod pritiskom. Kad vrijeme kuhanja završi, trebali biste isključiti toplinu i ispustiti paru. Vrijeme kuhanja ovisi o količini, veličini namirnica i vašem osobnom ukusu.
Provjerite sljedeće: • Izvor topline je dovoljno jak, a ako nije - pojačajte ga. • U spremniku ima dovoljno tekućine. • Radni ventil postavljen je na 1/2 piktograme ili na piktograme sastojaka. • Ekspres lonac je ispravno zatvoren. • Nema oštećenja na zaptivaču ili na rubu posude. • Brtva je ispravno postavljena na poklopac.
Ako se problem i dalje nastavlja: • Isključite izvor topline. • Pomaknite prekidač za odabir položaja na piktogram gdje možete vidjeti kako izlazi para.
• Pričekajte da se indikator tlaka spusti. • Otvorite ekspres lonac. • Očistite radni ventil i odvodnu cijev za paru.
Postupno se prebacite s položaja kuhanja pod pritiskom na položaj oslobađanja. Ako se projekcije nastave (što je čest slučaj s određenim vrstama hrane: leće...) vraćaju se na položaj kuhanja te brzo se otpušta pod hladnom vodom.
• Napunite lonac: najmanje 250 ml tekućine, najviše 2/3 njegove visine ili čak manje (ovisno o vrsti hrane i receptu). • Zatvorite ekspres lonac: svi su naši ekspres lonci dizajnirani tako da tlak ne može rasti ako nisu ispravno zatvoreni. • Kuhanje: ekspres lonac mora biti postavljen na izvor topline postavljen na najjače. Potom u roku od nekoliko minuta dostiže temperaturu preko 100 C (110 C do 120 C ovisno o vrsti ili položaju ventila za reguliranje tlaka). Ventil za reguliranje tlaka omogućava izlazak pare: temperaturu potom treba smanjiti i izračunati vrijeme kuhanja. Tim se postupkom ostvaruje ušteda energije do 70 % u usporedbi s uobičajenim kuhanjem u vodi. • Završetak kuhanja, dekompresija: nakon isteka vremena kuhanja, mora se isključiti izvor topline, a sva para ispustiti postavljanjem ventila za reguliranje tlaka u položaj za ispuštanje pare. Sada možete otvoriti ekspres lonac. Možete ubrzati ispuštanje pare iz ekspres lonca tako da ga stavite pod mlaz hladne vode.
U slučaju curenja pare oko poklopca, provjerite: • je li poklopac ispravno zatvoren; je li brtva ispravno postavljena unutar poklopca; • je li brtva prljava? Ako jest, očistite je; • je li brtva u dobrom stanju – nemojte zaboraviti promijeniti je svake godine; • je li brtva još uvijek prikladna? • Je li zategnuće na modelima Authentique dostatno? • Je li poklopac oštećen ili udubljen? • Jesu li poklopac, sigurnosni ventil i regulator tlaka čisti? • Provjerite je li rub ekspres lonca oštećen.
Ekspres lonac ima nekoliko sustava kojima se jamči potpuna sigurnost tijekom rada. • Sustav sigurnog zatvaranja (ovisno o modelu): ekspres lonac ima sigurnosni sustav kojim se sprečava povećanje tlaka ako poklopac nije u potpunosti ili ispravno zatvoren. Ako je poklopac neispravno postavljen, sigurnosni će sustav spriječiti podizanje igle pokazivača zaključanog položaja te slijedom toga i rast tlaka. • Sustav sigurnog otvaranja (ovisno o modelu): ako je ekspres lonac pod tlakom, podignuta je igla pokazivača zaključanog položaja i sprečava otvaranje lonca. Kako bi se igla spustila potrebno je ispustiti tlak, a tek je onda moguće otvoriti ekspres lonac. Provjerite položaj igle pokazivača zaključanog položaja ili pokazivača tlaka (ovisno o modelu). Mora biti u spuštenom položaju kako bi se otvorio. • Sigurnost u slučaju prekomjernog tlaka: ako se tijekom kuhanja blokira izlaz pare, aktivirat će se sigurnosni sustavi za prekomjerni tlak: 1) Prva faza: sigurnosni ventil otpušta tlak. 2) Druga faza: brtva omogućava otpuštanje tlaka između poklopca i lonca. 3) Treća faza (ovisno o modelu): igla pokazivača zaključanog položaja podiže se iznad ručke i omogućava okomito otpuštanje tlaka. Kako biste otvorili ekspres lonac, nakon što je u potpunosti ohlađen, igla pokazivača zaključanog položaja mora se vratiti na mjesto.
Kuhanje započinje kada ventil za reguliranje tlaka omogući ravnomjerno otpuštanje pare, proizvodeći ravnomjerni zvuk šištanja. Tada smanjite temperaturu i izračunajte vrijeme kuhanja navedeno u receptu.
• Provjerite ima li barem 250 ml tekućine u loncu. • Provjerite je li brtva postavljena ispravno. Neki modeli unutar poklopca imaju klin koji treba biti u ravnini s malim otvorom u brtvi. Ako klin i otvor nisu ispravno poravnati, to će utjecati na tlak. • Brtva je možda prljava ili je izgubila oblik i treba se zamijeniti. Brtvu treba zamijeniti svake godine. • Provjerite je li regulacijski ventil čist i blokiraju li ga ostaci hrane. • Provjerite je li rub lonca u dobrom stanju i da lonac nije izgubio oblik. • Regulacijski ventil nije u ispravnom položaju ili regulator nije u položaju 1 ili 2 (ovisno o modelu). Pogledajte upute za upotrebu za metodu koja se primjenjuje za Vaš određeni model. • Temperatura je preniska. Uvijek koristite visoku temperaturu za postizanje tlaka u loncu. Nakon što je to učinjeno i dobijete snažan tok pare, smanjite izvor topline kako biste dobili ravnomjeran tok te od tog trenutka počnite mjeriti vrijeme. Svi recepti zahtijevaju smanjivanje izvora topline nakon postizanja tlaka. • Pokazivač zaključanog položaja je zaglavljen. Radi se o igli pokazivača zaključanog položaja ili o pokazivaču tlaka (ovisno o modelu) koji se pri nakupljanju tlaka u loncu podiže, a spušta pri otpuštanju. Ako se ne podiže, možda ga treba očistiti. Pogledajte upute za upotrebu za upute o čišćenju Vašeg određenog modela. • Provjerite jeste li ispravno postavili poklopac.
To se upotrebljava u prijevozu kako bi se spriječilo da se poklopac i brtva zalijepe jedan za drugi. Prah nije opasan, ali ga možete isprati prije uporabe ako ste zabrinuti.
Ekspres lonac napravljen je da bi trajao i prilagodio se okolnostima u obitelji koje se mijenjaju. U nastavku preporučujemo kapacitete u litrama: • za 1 do 4 osobe: 3 do 4,5 l • za 4 do 6 osoba: 6 l • za 6 do 8 osoba: 7,5 l do 8 l • za 7 do 10 osoba: 10 l
Zato što je kuhanje pod pritiskom mnogo brže od uobičajenog kuhanja. Stoga je potrebno strogo se pridržavati vremena kuhanja kako bi se postigli dobri rezultati.
Ekspres lonac omogućuje kuhanje (namirnice su potopljene u vodi s košarom ili bez nje) ili kuhanje na pari (namirnice su postavljene u košaru iznad oznake razine za vodu). Može se upotrebljavati i za kuhanje na laganoj vatri ili pirjanje prije kuhanja pod pritiskom ili čak dinstanje s poklopcem, ali bez povećanja pritiska.
Ne, tajmer je predviđen samo za uporabu u loncu. On upravlja dvama stupnjevima kuhanja, kuhanjem pod pritiskom i nježnim kuhanjem. Stoga ga je potrebno držati na mjestu za koje je i namijenjen, na poklopcu.